Vi pratar hållbarhet och tandvård med Stephanie Pekarski

Stephanie Pekarski är allmäntandläkare och odontologiskt ansvarig vid Smile i Ystad, Stephanie är också involverad i arbetet med att främja hållbar utveckling vid tandläkarutbildningen på Malmö universitet och har varit delaktig i flera vetenskapliga artiklar inom området.

Här delar Stephanie med sig av sin expertis om hur tandvården kan bli mer hållbar och om utmaningarna som tandvårdsbranschen står inför när det gäller hållbarhet och miljö. Läs vidare för att få värdefulla tips och insikter om hållbarhet inom tandvård! 

Berätta om din bakgrund och varför du blev tandläkare.
– Jag är född och uppvuxen i Malmö och Röstånga i mellersta Skåne. Efter att ha tagit en paus efter gymnasiet, där jag reste lite och pluggade kriminologi i ett år, började jag läsa till tandläkare 2014. Det var tandläkare jag ville bli från början då jag tyckte det var spännande att möta och behandla patienter och jag gillar att jobba med händerna.

Vad inspirerade dig att ta upp detta ämne? 
– När jag pluggade till tandläkare och jag och min kurskamrat funderade över vad vi skulle skriva om i vår masteruppsats började vi faktiskt på ett helt annat spår än hållbarhet. En dag när vi var på EDSA (European Dental Student Association) var en av inspirationsföreläsarna Brett Duane, som är en av de forskare som har kommit längst gällande hållbarhet inom tandvården, och vi blev jätteinspirerade. Vi tyckte att det var ett viktigt ämne som helt saknades i tandläkarutbildningen. Vi tog kontakt med honom och bytte spår och började med ett arbete som handlade om hur tandvården påverkar miljön. Detta ledde senare till att jag fortsatte inom området efter examen och är nu med och hjälper till att omformulera tandläkarprogrammet för att inkludera hållbarhet i utbildningen.

Hur ser du på tandvårdens roll när det gäller att minska samhällets totala miljöpåverkan? 
– Jag tror att få vet hur man konkret ska göra för att minska tandvårdens klimatavtryck och att man oftast tror att skillnaden är så liten att det inte spelar någon roll. De flesta vet att amalgam och kompositer är dåliga för miljön, men hela processen från att patienten först kliver ut från dörren hemifrån till att de kommer hem är en del av klimatavtrycket så det är i många delar som tandvården kan vara med och bidra i.

Vilka konkreta åtgärder kan tandvårdsbranschen göra för att bli mer hållbar?
– Jag tror att det finns flera områden som tandvården kan förbättra för att bli mer hållbar. De små åtgärderna som vi har implementerat på kliniken där jag jobbar har t.ex. varit att vi har valt att använda flergångssugar och sätta längre behandlingstider på patienter så att de inte behöver komma så många gånger. Den största miljöpåverkan är nämligen patienters och personals resande till och från kliniken. Dessutom bör man tänka på att planera sina behandlingar så att man inte använder för mycket material och plockar fram material som sedan slängs, utan att man bara plockar fram det som är nödvändigt. Det absolut viktigaste är att man jobbar profylaktiskt, för ju mindre vi faktiskt behöver göra – desto mindre miljöpåverkan kommer vi ha. 

Vilka framtida trender ser du gällande tandvård och hållbarhet? 
– Jag är rädd för att man tröttnar på att hela tiden höra att man ska arbeta mer hållbart, men jag tror samtidigt att det är viktigt att lyfta frågan så att ett miljömässigt hållbart arbete är det som i slutändan blir standard. Dessutom kommer högre instanser börja kräva av tandvården att vi har arbetat hållbart. Att visa framfötterna och börja med det tidigt kommer göra omställningen mycket lättare. Jag tycker att det är spännande att se att det redan nu finns utrustning och material som har utvecklats för att vara mer hållbara, exempelvis salivsugar som man tidigare inte kunde föreställa sig var återanvändningsbara finns nu som flergångsalternativ.

Vad är ditt råd till allmänheten om hur de kan ta hand om sin tandhälsa på ett hållbart sätt?
– Se till att ta hand om dina tänder. Ju fler behandlingar som behöver utföras på tänderna, desto större miljöpåverkan. Borsta tänderna noggrant med fluortandkräm två gånger per dag, använd mellanrumsrengöring dagligen, och rådfråga din tandläkare eller tandhygienist om vad du kan göra för att minska risken för hål i tänderna. Besök tandvården regelbundet. Köp också tandborstar och andra munhygienhjälpmedel tillverkade av återvunnet material för att bidra till hållbarhet.

Vilka andra hållbarhetsinitiativ är du involverad i eller intresserad av? 
– Jag håller som sagt på med ett arbete vid Malmö Universitet om hur man kan göra tandvårdsutbildningarna att ha ett mer hållbart fokus. Det är viktigt att inte glömma att hållbarhet inte enbart handlar om miljön, utan även om andra faktorer som utbildning, generell hälsa och ekonomisk hållbarhet. Jag har alltid varit intresserad av att leva hållbart, så det är starkt implementerat i mitt vardagliga liv.

Vetenskapliga artiklar i urval:

Environmental sustainability in endodontics. A life cycle assessment (LCA) of a root canal treatment procedure  (Brett Duane, Linnea Borglin, Stephanie Pekarski, Sophie Saget, Henry Fergus Duncan)

The life cycle analysis of a dental examination: Quantifying the environmental burden of an examination in a hypothetical dental practice. (Brett Duane, Linnea Borglin, Stephanie Pekarski, Sophie Saget)

The Movement Towards Sustainable Dentistry.A comparative life-cycle analysis on the environmental impact of three dental procedures (Linnea Borglin, Stephanie Pekarski)

Läs mer om vårt arbete med hållbarhet

Healthy Business

Med hjälp av en hållbar affärsmodell arbetar vi aktivt med lösningar som skapar en långsiktig ekonomisk tillväxt. Vi har ett starkt engagemang för etiskt och ansvarsfullt beteende både i vår verksamhet och i hela värdekedjan. Vi arbetar för…

Läs mer

Tillsammans kan vi göra skillnad

I samarbete med vår systerorganisation, Colosseumtandläkarna i Norge, har vi utvecklat en gemensam hållbarhetsstrategi, denna strategi gör det möjligt för oss att synkronisera våra insatser, stötta varandra och säkerställa att initiativ int…

Läs mer

Smilerapporten 2023 – Med fokus på hållbarhet, patientsäkerhet och framtidsspaningar.

”Det mest hållbara för både individ och samhälle är förebyggande tandvård” För femte året i rad presenterar Smile Tandvård Smile Report, en viktig rapport som riktar sig till kunderna och inte minst till tandvårdsbranschen. Rapporten lyfter…

Läs mer
Smile – Hållbarhet